News

Despre noi

Postul profesoral, special creat în 1994 si consolidat în 1995 la Universitatea din Bucuresti pentru mandatul Domnului Profesor Martin Hauser, elvetian de origine, a fost transformat în 1999 în Catedra UNESCO pentru schimburi interculturale si interreligioase, pentru ca în 2002 sa devina Departament-Catedra UNESCO pentru schimburi interculturale si interreligioase în cadrul aceleiasi universitati.

De la începutul acestor activitati, Elvetia (Fondul National Elvetian de Cercetare StiintificaGuvernul elvetian si Guvernul Cantonului Fribourg, cât si Bisericile Reformate din Elvetia prin intermediul EPER) a jucat un rol-cheie în sustinerea lor, uneori cu modestie, alteori cu generozitate, în functie de perioade si de oportunitati. Din 2001 activitatea Departamentului-Catedra UNESCO pentru schimburi interculturale si interreligioase (pe atunci Catedra UNESCO) s-a caracterizat printr-o colaborare din ce în ce mai strânsa cu Universitatea din Fribourg, Elvetia. De ceva timp, aceasta colaborare intensa s-a extins si spre Haute Ecole de Gestion din Fribourg (HEG-HSW Fribourg). Îndraznim chiar sa afirmam ca astfel Universitatea din Bucuresti are o ambasada la Fribourg, si Universitatea din Fribourg una la Bucuresti. În acest sens, Departamentul a organizat întâlniri între reprezentantii institutiilor mai-sus mentionate, care au condus la întarirea colaborarilor.

Profilul Departamentului-Catedra UNESCO pentru schimburi interculturale si interreligioase este conturat în primul rând de programele sale de Master: Comunicare interculturala, Management intercultural si MBA-Administrarea afacerilor, si de activitatile de cercetare în domeniul dialogului intercultural si interreligios. De subliniat este faptul ca Departamentul desfasoara cea mai mare parte a activitatilor sale într-un orizont international, ceea ce presupune, între altele, schimburi de profesori si de studenti. Aceste schimburi sunt posibile gratie acordurilor bilaterale si multilaterale (Socrate/Erasmus s.a.) pe care Departamentul le are cu diverse universitati (Elvetia, Germania s.a.). Pe de alta parte, contactele internationale nu se limiteaza la Fribourg, Elvetia, deoarece relatiile Departamentului sunt numeroase în Europa si, prin intermediul UNESCO, chiar pe plan mondial. Aceasta este posibil mai ales datorita faptului ca Profesorul Martin Hauser, ajutat de asistentul si colaboratorul sau stiintific si administrativ, Lilian Ciachir, coordoneaza Reteaua mondiala a Catedrelor UNESCO de dialog interreligios pentru comprehensiune interculturala.

Leave a comment